Лечение на разширени вени: могат ли операциите да бъдат избегнати и как?

Забелязали ли сте изпъкнали над кожата, удължени и извити вени на краката или разширени капиляри? Страдате ли от тежест, дискомфорт и отичане на краката, особено в края на деня? Имате ли оцветяване на кожата около глезените си? Вероятно много хора биха отговорили положително на тези въпроси, но това, което ги спира да решат проблема си най-вече е страхът от операция.

Проблемът е сериозен, но може ли да бъде решен безкръвно?

Да, разширените вени вече могат да се лекуват и без хирургическа намеса, като най-популярните методи са ендовенозната лазерна аблация , както и т. нар. склеротерапия с пяна под ултразвуков контрол. Това са модерни методи за лечение, които се провеждат в амбулаторни условия, без нужда от болничен престой, без нужда от обща или спинална упойка, без разрези, шевове и обезобразяващи белези.

Лечение с ендовенозна лазерна аблация

Лазерната аблация е утвърдена като световен златен стандарт в лечението на разширени вени, която се провежда без нужда от хоспитализация. Вече съществуват модерни лазерни апарати, благодарение на които проблемът с разширените вени се решава безкръвно, без никакви разрези и белези по кожата. При методът се използва единствено специален лазерен катетър, който се вкарва във вътрешността на вената през съвсем малка дупчица (2-3 мм) във вената и я изпарява посредством лазерна енергия. Лечението е безболезнено за пациентите и причинява само съвсем лек дискомфорт. По време на процедурата се използва само местна упойка. Обичайно пациентите могат да се върнат към ежедневните си дейности още на следващия ден.

Лечение чрез склеротерапия

При този метод във вътрешността на разширената вена на пациента се инжектира т. нар. склерозант, който представлява поливалентен алкохол в ниска концентрация. Склерозантът може да бъде инжектиран под формата на течност или на пяна, като предизвиква т. нар. химична аблация на вената, която се слепва и на нейно място се образува съединителна тъкан. Кръвта от склерозираните и остранени вени се пренасочва към здрави вени без това да им влияе негативно.

Резултатите от лечението не се наблюдават веднага, макар още в първите дни след процедурата да се забелязва положителният ефект от лечението. След склерозирането се забелязва известно потъмняване и уплътняване по хода третираните вени, което постепенно изчезва. И тук, както при лазерната аблация, пациентът още след приключването на процедурата може да се завърне към своето обичайно ежедневие.

И накрая, няколко важни съвета, които могат да ви спестят много бъдещи здравословни проблеми:

  • Не отлагайте прекалено дълго във времето лечението на разширените вени, защото колкото порано започнете лечението, толкова помалка е вероятността от настъпване на нежелани усложнения, свързани със заболяването.
  • Обърнете се към съдов специалист с опит в лечението на венозните заболявания, който ще ви даде професионален съвет кой от методите за лечение или комбинация от методи са найподходящи за вас.

Симптомите, които трябва да ви сигнализират, че се нуждаете от консултация с венозен специалист, са:

  • болка, тежест и парене в крайниците
  • сърбеж, оток и мускулни крампи на краката;
  • поява на изпъкнали вени над кожата или разширени капиляри;
  • кожни промени: оцветяване на кожата предимно около глезените (т.нар. хиперпигментация)
  • наличие на труднозарастваща активна или заздравяла рана най-често по вътрешната страна на глезена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *